Projekty / Projects


Copyright 2015



PAWILON OPERALAB

OPERALAB PAVILION

PROJEKT KONKURSOWY, Warszawa, Polska, 2013

Koncepcja architektoniczna pawilonu OperaLab opiera się na modularności jego konstrukcji. Poszczególne elementy tworzące pawilon poddawane są transformacjom w zależności od potrzeb i lokalizacji w której są prezentowane. Głównym elementem przestrzennym tworzącym pawilon jest okrągły dach. Zabezpiecza od użytkowników pawilonu przed warunkami atmosferycznymi określając jednocześnie przestrzeń pawilonu i tworząc charakterystyczny znak w przestrzeni. Przestrzeń pawilonu pozostaje otwarta umożliwiająca elastyczną aranżację wnętrza. Jedynym elementem zamkniętym jest kiosk informacyjny pełniący jednocześnie funkcję zaplecza. Zewnętrzną ścianę pawilonu tworzy wykonana z białej tkaniny kurtyna zawieszona na prowadnicy biegnącej wzdłuż krawędzi dachu. Jeden z końców prowadnicy uniesiono na wysokość 4m ponad dach pawilonu. Stworzony przy tym gest unoszącej się kurtyny, skrzydła zrywającego się do lotu, łopocącej chorągwi wydaje się być czytelnym odniesieniem do symboliki operowo - teatralnej. Wejście do pawilonu odbywa się pod podniesioną kurtyną. Jednocześnie istnieje możliwość całkowitego odsłonięcia ścian pawilonu. Elementy tworzące dach to stalowe ramy utrzymane w wymiarze modularnym 0,6m. Wymiary ram umożliwiają ich ręczny transport. Ramy wspólnie, po uprzednim montażu tworzą dach pawilonu. Pojedyncze elementy stają się szkieletem mebli i gablot używanych do zagospodarowania pawilonu i jego otoczenia. W okresie, w którym pawilon nie jest użytkowany poszczególne elementy jego konstrukcji stają się elementami wyposażenia rozbudowanej strefy recepcyjnej Teatru Wielkiego w Warszawie. Opakowane w tapicerowane pokrowce stają się siedziskami, surowe stalowe szkielety tworzą ramy dla prezentowanych instalacji artystycznych, pokryte gładką tkaniną mogą tworzyć ściany i czasowe przepierzenia. Projekt zakłada szerokie możliwości kształtowania przestrzeni poprzez wykonywanie rozmaitych pokrowców na ramy w teatralnej rekwizytorni.

COMPETITION ENTRY, open competition, Warsaw, Poland, 2013

The project of a temporary ehibition pavilion for OperaLab features a modular, easy to build and dismantle construction scheme. All elements which make up the pavilion can be reused and transformed according to the needs of its location. A round flat roof defines the external character of the building. Space inside the pavilion remains open, ensuring a high degree of arrangement flexibility, with only one closed element ? an information kiosk. The pavilion's external wall is made of a suspended textile curtain, which performs a raising gesture above the entrance to the pavilion, relating to operatic and theatrical symbolic. At the same time, there is always a possibility to open up the entire pavilion.The roof is composed of steel frame elements with a base module of 0,6 m, which after being dismantled may be used as the National Theatre's main hall equipment. Packed in upholstered casings they may serve as seats, bare steel elements as frames for artistic installations, or covered in plain material as partitions. By creating a variety of types for frame element casings, wide field of uses for the dismantled pavilion is possible.

Skład zespołu /Design team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Jacek Kamiński, Adrian Wyparło

lokalizacja / site: Szczytno
projekt / design: 2013
budowa / construction: -
klient / client: spółka Warmia i Mazury
powierzchnia całkowita / gross area: 4500 m2
powierzchnia działki / plot area: 20000 m2