Projekty / Projects


Copyright 2015
Widok od strony ul. Poprawnej




DOM Z WIDOKIEM

CROW'S NEST HOUSE

"AWANGARDA JUTRA?" W MUZEUM ARCHITEKTURY WE WROCŁAWIU

Bryła budynku jest prosta, nakryta dachem kopertowym o dwóch połaciach. Rzut budynku na planie prostokąta z klatką schodową w części centralnej. Parter budynku zajmuje część dzienna składająca się z otwartego salonu z częścią jadalną połączonego z kuchnią. Dodatkowo na parterze zlokalizowano garaż. W bezpośrednim sąsiedztwie wejścia znajduje się łazienka, w przestrzeni pod schodami przewidziano spiżarnię. Piętro zajmuje część sypialna z sypialnią i łazienką właścicieli, pokojami i łazienką dziecięcą. Sypialnię główną wyposażono dodatkowo w garderobę i pomieszczenie pralni z miejscem do prasowania. Gabinet znajduje się na antresoli sypialni, dostępny jest poprzez wewnętrzne schody. Na poddaszu przewidziano pokój gościnny z możliwością zlokalizowania w nim osobnej łazienki. Dodatkowo w budynku przewidziano taras na dachu "bocianie gniazdo". Taras znajdujący się powyżej poziomu okolicznej zabudowy zapewnia widok na panoramę śródmieścia Warszawy, jednocześnie jest to najbardziej prywatna część ogrodu. Zlokalizowany poza zasięgiem wzroku mieszkańców sąsiednich budynków zapewnia miejsce prywatnego odpoczynku.

EXHIBITED AT "AWANGARDA JUTRA", MUSEUM OF ARCHITECTURE IN WROCŁAW

The building is situated on a small corner plot in the near suburbs of Warsaw. The surrounding is comprised of single family housesn, ot higher than 2 storey, as well as some unused plots. The main design task was to achieve a high degree of privacy for the garden and rooms in the ground floor while being situated quite near to the plot perimeter and the neighbouring roads. Therefore, the garden has been divided into a series of patios (synchronised with the transparency of the fence), functionally linked to the rooms on the ground floor. In addition, the top of the building includes a terrace resembling of a crow's nest, whicch offers a generous view of the Warsaw skyline over the neighbouring roofs. At the same time, the terrace can be considered as the most private part of the garden, as it protects from the neighbors' and pedestrians' sight.

Skład zespołu /Design team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Jacek Kamiński, Adrian Wyparło

lokalizacja / site: Warszawa
projekt / design: 2012
budowa / construction: 2013
klient / client: prywatny / private
powierzchnia całkowita / gross area: 205 m2
powierzchnia działki / plot area: 346 m2