Projekty / Projects


Copyright 2015
wooden single family house
wooden single family house
wooden single family house
wooden single family house
wooden single family house



DOM Z OPAŁU

WOODEN CHUNK HOUSE

MIĘDZYNARODOWA NAGRODA W KONKURSIE 20+10+X
UNPOLISHED 8 PARIS DESIGN WEEK / FRANCJA
UNPOLISHED 15 BUCHAREST / RUMUNIA

Działka, na której zlokalizowany jest projekt jest działką leśną. Dodatkową wartość lokalizacji stanowi wiek i jakość drzewostanu. Wejście piesze i wjazd zachowały formę leśnych dróg i ścieżek. Dojście do budynku nie jest poprowadzone po linii prostej. Załamania drogi dojazdowej i ścieżki pozwoliły optycznie wydłużyć odległość budynku od granicy działki i jednocześnie dały możliwość zminimalizowania koniecznych wycinek. Forma projektowanego budynku odwołuje się do architektury okresu modernizmu. Bryła budynku jest prosta, posiada duże przeszklenia. Układ rzutu pozwolił na zminimalizowanie wycinek, pozwalając na zachowanie najcenniejszych drzew.

Architekturę domu stanowi elewacja wykonana z łupanych pni sosnowych. Stanowi ona barierę oddzielającą obiekt od frontowego ogrodu / lasu. Po wejściu do wnętrza budynku otwiera się przed widzem szeroki widok na dalszą część lasu. Od strony ogrodu prywatnego budynek jest całkowicie otwarty poprzez zastosowanie szerokich przeszkleń. Parter budynku zajmuje część dzienna składająca się z otwartego poprzez dwie kondygnacje salonu, kuchni i położonej w wysuniętym na południe przeszklonym skrzydle jadalni. Dodatkowo na parterze zlokalizowano pokój gościnny, mały węzeł sanitarny i pomieszczenie mogące służyć za dodatkowe mieszkanie. Piętro zajmuje część sypialna z sypialnią i łazienką właścicieli, pokojami i łazienką dziecięcą oraz gabinetem. Przestrzeń pod salonem wykorzystano na duże pomieszczenie rekreacyjne ze stołem bilardowym. Jest ono oświetlone przez szerokie okno od strony zagłębionego poniżej poziomu terenu patio. Patio stanowi letnie przedłużenie części rekreacyjnej. Od strony południowej budynek otoczony jest zespołem tarasów zaprojektowanych jako letnie odpowiedniki poszczególnych pokojów parteru.

20+10+X ARCHITECTURE AWARDS 6TH CYCLE AWARD
UNPOLISHED 8 PARIS DESIGN WEEK / FRANCE
UNPOLISHED 15 BUCHAREST / ROMANIA

The site of the building is situated in the far outskirts of Warsaw in an old pine wood, which adds a very special charater to it. Therefore, the main design task was to integrate the new house into the existing circumstances while maintaining as much of the existing natural environment as possible. The building is located in approximately 1/3 of the length of the site, which gives the buffer of privacy for the inhabitants and at the same time creates a generous back garden. The pathway and car access are bent in order to enforce the impression of the building's recession from the street and to minimize the amount of tree cuts. The form of the house is meant to be simple with many glazed openings towards the back garden. The plan has been formed in a way that also enabled to save the most valuable trees on the plot. The building's skin is made up of the chunks obtained from the cut trees A natural color palette and texture of the facades causes the house to visually blend with the forest. The character of their interiors is mainly created by the surrounding forest as well, which is present through wide glazings. That way an impression that the greenery builds the walls of the building, is created. The main floor is dedicated to the living zone consisting of a two-story-high living room, a kitchen situated in the southern glazed wing and two guest rooms. On the first floor, the master bedroom, childrens' rooms, bathrooms and a study are located. The basement is dedicated to the garage and technical rooms, as well as a sauna, a small gym and a spacious lounge, situated below the living room. The lounge has a wide glazing which faces a sunk patio, which acts as an extension of the room.

Skład zespołu /Design team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Jacek Kamiński, Adrian Wyparło

lokalizacja / site: Sękocin
projekt / design: 2009
budowa / construction: 2011
klient / client: prywatny / private
powierzchnia całkowita / gross area: 574 m2
powierzchnia działki / plot area: 2420 m2