Projekty / Projects


Copyright 2015



DOM W ŚLADOWIE

HOUSE IN ŚLADÓW

PROJEKT PREZENTOWANY NA WYSTAWIE "PLANY NA PRZYSZŁOŚĆ 2014" W WARSZAWIE

W rozwiązaniu projektu przyjęto układ budyn­ku w kształcie litery L tworzącej swoimi ramionami dziedz­iniec otwarty w stronę południowo-zachodnią. Skrzydło budynku prostopadłe do osi działki mieści funkcje dzienne i niezależne mieszkanie w szczycie wschodnim. Skrzydło równoległe do osi działki mieści sypialni i przynależne ła­zienki. Wejście do budynku oznaczono w ścianie frontowej poprzez delikatne zapadnięcie muru, hol wejściowy o uskokowym przejściu zapewnia osłonę widokową wejścia z wnętrza sa­lonu. Salon otwiera się szerokim widokiem na działkę i otac­zający krajobraz. Piec chlebowy ustawiony w ścianie szczytowej jest elementem spinającym jadalnię i kuchnię zimową z kuchnią letnią zlokalizowaną pod obszernym okapem, w zachodnim szczycie domu. Część dzienna położona jest bliżej naroża litery L, zapewnia to najszerszy widok z okien, rozpościerający się aż po grupy zieleni rosnące nad Kanałem Kromnowskim. W narożu bryły budynku umiejscowiono niezależne miesz­kanie: wyposażone we własne wejście i ogródek. Założono połączenie mieszkania z główną przestrzenią dzienną domu i jednoczesną rezygnację z wyposażenia w kuchnię. Skrzydło nocne mieści dwie sypialnie: letnią i zimową. Sypialnia zimowa jest ulokowana na szczycie skrzydła bu­dynku - zapewniono jej lepsze nasłonecznienie. Sypialnia letnia jest bardziej osłonięta od słońca, posiada natomiast dodatkowe wewnętrzne patio umiejscowione na połączeniu brył budynku. Zasadnicza konstrukcja budynku jest drewniana, drewno jest głównym materiałem wykończeniowym wnętrz. Od drewnianych ścian odcina się delikatna linia zaokrąglonego dachu. Kontrastem dla tych lekkich materiałów jest kami­enna ściana frontowa mieszcząca kuchnię, pomieszczenia techniczne oraz wc i garderobę przy wejściu. Pokrycie dachu z blachy falistej.

EXHIBITED AT "AWANGARDA JUTRA", MUSEUM OF ARCHITECTURE IN WROCŁAW

The character of this summer house is defined by an L-shaped layout, which creates a semi-courtyard oriented to the southwest. The entrance wing houses the daytime part asw well as an independent apartment. The other wing is comprised of two bedrooms with their belonging bathrooms and closets and a laundry/technical room. The main entrance is lightly accentuated in the wall by a slight deflection. The living room offers a wide view of the surrounding landscape. A bread oven acts as a link between the dining room, the winter kitchen and the summer kitchen, located below a wide hood. The break of the L shape houses the independent apartment with its own entrance and an autonomous garden. The private wing is reversed from the sunny side and houses a winter and summer bedroom. The winter bedroom is located on the top of the wing, thus being more exposed to sunlight. The summer bedroom on the other hand, is almost completely withdrawn from sun exposure and is neighbored by a patio.
The main construction material of the building is wood, which is also the main interior finishing choice. In contrast to the lightness of the wood, the northern part is a thick stone wall, with the kitchen, toilet, service rooms.and entrance hall hidden inside.

Skład zespołu / Team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Jacek Kamiński, Monika Ryszka, Damian Kąkol

lokalizacja: Śladów
projekt: 2013-14
budowa: od 2014
klient: prywatny
powierzchnia całkowita: 219 m2
powierzchnia działki 2500 m