Projekty / Projects


Copyright 2015
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Widok z okna
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą
Dom Jednorodzinny nad Pilicą



DOM NAD PILICĄ

CROW'S NEST HOUSE


PROJEKT PREZENTOWANY NA WYSTAWIE "PLANY NA PRZYSZŁOSC 2013" W WARSZAWIE

Dom letni położony jest na działce o nieregularnym kształcie na dolnym tarasie skarpy rzeki Pilicy. Od strony ulicy obiekt ukryty jest między drzewami owocowymi a dojście do niego prowadzi przez wcinający się w skarpę wąwóz. W kierunku rzeki sad się rozrzedza zapewniając otwarcie widokowe na otaczający krajobraz nadrzeczny. Projektowana bryła oparta jest na kształcie litery S o nieregularnych krawędziach rzutu. Budynek jest jednokondygnacyjny i jednoprzestrzenny, nakryty płaskim dachem. Parter zajmuje jadalnia z aneksem kuchennym oraz przestronny salon. Oba pomieszczenia dzienne o południowej wystawie otwierają się szerokimi łukowymi oknami na otoczenie dając możliwość przenikania się przestrzeni ożywionej z projektowanymi pomieszczeniami. Przed budynkiem zaprojektowano betonowy taras, poderwany w stosunku do otaczającego terenu. Przestrzeń salonu i jadalni przewidziano jako pomieszczenia dwukondygnacyjne. Sypialnie natomiast umieszczono na antresoli nad węzłem sanitarnym i garażem.


EXHIBITED AT "AWANGARDA JUTRA", MUSEUM OF ARCHITECTURE IN WROCŁAW

The summer house is situated on an irregularly shaped plot lying on a lower terrace of the Pilica river scarp. The building is hidden from the street side by numerous fruit trees and is accessed by a pathway which reaches the house via a trench on the scarp. A generous view of the river valley spreads through ovally shaped glazing. The plan of the two storey, single-space house is S-shaped a nd covered by a flat roof. The ground floor is comprised of a dining room with a kitchenette and a living rom. Both two-storey-high day areas are exposed to the south and maintain a strong link to the outside thanks to the substantial size of glazed openings. Two bedrooms are located in mezzanines, above the garage and bathroom. Before the building, a terrace with a pool enable to enjoy the view of the river valley.

lokalizacja / site: Pilica
projekt / design: 2011-12
budowa / construction: 2013
klient / client: prywatny / private
powierzchnia całkowita / gross area: 190 m2
powierzchnia działki / plot area: 1600 m2