Projekty / Projects


Copyright 2015




DOM EKOLOGICZNY

AFFORDABLE SUSTAINABLE HOUSE

Konkurs DOM DOSTĘPNY 2013 Murator / Polska 2013

Projekt dopuszcza rożny sposób orientacji budynku w stosunku do stron świata a co za tym idzie możliwość budowy domu na działce o zróżnicowanych wymiarach i zróżnicowanej orientacji w stosunku do stron świata. Ze względów użytkowych zakłada się lokalizację budynku w strefie bezpośrednio przylegającej do wjazdu na teren działki. Część ogrodu położona w głębi działki jest funkcjonalnie związana z salonem i pomieszczeniami dziennymi.

Projektowany budynek mieszkalny jednorodzinny jest obiektem dwukondygnacyjnym z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczonym, przykrytym dachem kopertowym trzyspadowym. Parter zajmuje część mieszkalna z salonem, kuchnią i łazienką. Dodatkowo na parterze zlokalizowano pomieszczenia techniczne w tym garaż dwustanowiskowy. Na piętrze mieszczą się trzy sypialnie oraz pomieszczenia pomocnicze: łazienki i garderoba. Kotłownię zlokalizowano na parterze, w pomieszczeniu przylegającym do garażu.

Projektowany budynek ma formę prostopadłościanu nakrytego kopertowym dachem trzy spadowym. W strukturze budynku pomieszczenia techniczne, pomocnicze i komunikacja wewnętrzna tworzą kształt litery Z. Układ taki pozwala na rozmieszczenie dwóch zasadniczych funkcji parteru tj. garażu i części dziennej po przekątnej budynku i co za tym idzie utrzymanie wystawy płd-zach dla pomieszczeń strefy dziennej przy jednoczesnym zachowaniu wystawy płn-wsch dla garażu i pom. pomocniczych. Kopertowy trojpołaciowy dach jest stelażem pod panele solarne zabezpieczające częściowe zapotrzebowanie na CWU i CO. Wszystkie trzy połacie są zwrócone ku stronom świata E - S - W. Taki zabieg pozwala na zmaksymalizowanie zysków ciepła pochodzących od słońca., Ze względu na konieczność ograniczenia kosztów budynek ma prostą formę - jest pozbawiony zbędnych detali. Dodatkowo założono realizację projektu przy użyciu najpopularniejszych dostępnych technologii wykonawczych. Zakłada się lokalizację budynku w części działki przylegającej do strefy wjazdu i komunikacji. Wejście główne zlokalizowano w pasie pomieszczeń technicznych i pomocniczych.

COMPETITION ENTRY, invited competition by Murator Publishing, Warsaw, Poland, 2013

The core feature of the sustainable house project an internal arrangement that ensures flexibility in situating the house in regard to the world directions and varying plot shapes and orientations. Within the building's structure, the service spaces (technical rooms, internal communication, toilets) are aligned in a Z shaped sequence (which can be mirrored), thus enabling the two biggest parts of the ground floor ? the living room and garage, to be situated diagonally, and lead to an optimal positioning on any plot. In order to achieve a high degree of functionality, the house is always located in the area nearest to the access to the plot, which leads to positioning the rear garden in proximity to the day-area of the house. The ground floor houses the living room, kitchen, toilet, garage and technical rooms, whereas the first floor is comprised of three bedrooms and two bathrooms. The central part of the plan is reserved for communication ? the stairs and a corridor. The building's simple form is an effect of the competition's guidline to minimize the construction costs, with a three-sloped roof, oriented in a way which maximizes solar energy gains.

Skład zespołu /Design team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Jacek Kamiński, Adrian Wyparło

lokalizacja / site: Warszawa
projekt / design: 2013
budowa / construction: -
klient / client: konkurs / competition
powierzchnia całkowita / gross area: 269 m2
powierzchnia działki / plot area: 400 m2