Projekty / Projects


Copyright 2015



BUDYNEK BIUROWY ACJ

ACJ OFFICE BUILDING

Biuro przeznaczone na siedzibę małej firmy teleinformatycznej z możliwością wynajmu powierzchni innym przedsiębiorstwom. Kształtowanie planu budynku ograniczają wielkość działki i warunki techniczne. Najważniejszym wymogiem stawianym budynkowi jest funkcjonalność. Elewacja jest złożona z pakietów szklanych - ortogonalnych, nisko emisyjnych szyb. Okna w stosunku do siebie są w proporcjach 3:1. Co kondygnację zmienia się kierunek szprosów, w naprzemiennym rytmie raz w jedną, raz w drugą stronę. Forma budynku jest jednorodna i zwarta. Bryłę deformują trzy elementy: wejście, gabinet prezesa w którym zastosowano łukowe okna wychodzące na zieloną część działki i założony tam ogród. Trzecim elementem ingerującym w spójność bryły jest element konstrukcyjny, wyprowadzony na dach, w którym umieszczono komunikację pionową. Na dachu znajduje się taras, gdyż ze względu na wytyczne urzędu miasta, nie było możliwości zrobienia pełnej kondygnacji biurowej. W elemencie konstrukcyjnym wyprowadzonym na dach znajdują się, podobnie jak w gabinecie prezesa, wychodzące na taras okna łukowe. Odnoszą się one do mniej technicznego użytkowania i stanowią kontrapunkt wobec technicznej ortogonalnej elewacji. Umieszczono tu małą kuchenkę / pomieszczenie socjalne. Elementem najtrudniejszym do rozwiązania była komunikacja pionowa, która nie mogła zajmować zbyt dużej powierzchni. Przez to usytuowano ją wzdłuż ściany budynku od strony północnej. Także od północy, na drugiej kondygnacji znalazły się pomieszczenia socjalne. Dzięki temu od zachodu, wschodu i południa uzyskano pełnowartościowe powierzchnie biurowe: doświetlone i wystarczająco szerokie, by móc je w pełni swobodnie aranżować.

A simple and austere form of the office building for a highly specialized ICT company, was thought as a background to the surrounding forest area. Due to strict local regulations, the building's footprint has been reduced to a minimum, also resulting in situating the lounge area in the highest floor with direct access to a generous roof terrace. The communication core has been situated in the northern part, thus allowing to achieve high quality and well lit office space. Arc windows, which neighour the executive office and the roof entrance, counteract the regular arrangement of the curtain walls.

Skład zespołu /Design team: Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski, Adrian Wyparło, Jacek Kamiński, Agnieszka Król

lokalizacja / site: Piaseczno
projekt / design: 2012
budowa / construction: -
klient / client: ACJ
powierzchnia całkowita / gross area: 1340 m2
powierzchnia działki / plot area: 2000 m2